Visingsö - Företag på Visingsös officiella webbplats

Service

Visingsö Bibliotek

Bilder


Beskrivning


Biblioteket, som ligger mitt på ön, invigdes i januari 1994. Det ligger på Braheskolans område och är både skolans bibliotek och och filial till Jönköpings Stadsbibliotek. Byggnaden som har formen av en liksidig triangel, präglas av ljus och rymd och har bland annat fått Jönköping Kommuns stadsbyggnadspris 1994 och Östra Götalands arkitekturpris 1996. Dessutom nominerades biblioteket 1996 till Träpriset som Träinformation delar ut vart fjärde år.

Stiftelsen Braheskolan uppförde byggnaden 1993. Arkitekt och inredare var Nyréns Arkitektkontor AB (Carl Nyrén, Tony Rydh och Stefan Malmer). Biblioteket är byggt av så miljövänligt material som möjligt. Fasaderna är av ek som växt på Visingsö. Ask, ek, gran och fur är material invändigt.

I biblioteket finns ca 10.000 böcker för utlån samt ca 300 referensböcker. Dessutom finns ett femtiotal olika tidskrifter, både svenska och utländska, samt ett flertal dagstidningar. En del av bokhyllorna kan skjutas åt sidan och rummet kan då möbleras som en hörsal med plats för 100 personer.

En hembygdshörna har inretts i grupprummet. Där finns dels bibliotekets hembygdssamling, dels en mängd material som Visingsö Hembygdsförening har sammanställt. I bibliotekets källararkiv förvaras en del av böckerna från det gamla Brahebiblioteket: ett hundratal böcker från 1600- och 1700-talet.

Biblioteket är öppet och personal finns där Måndagar 17-19 samt Torsdagar 10-12. Dessutom är byggnaden öppen för besök varje dag när verksamhet på Braheskolan pågår.

Kontakta Oss


Tfn: 0390-566 07
E-post: visingsobibliotek@jonkoping.se