Visingsö - Visingsös officiella webbplats

Visingsös skattkammare visas i ny unik bok


Nyhet

Väldigt många turister besöker Visingsö varje år och en stor dragare är de båda kyrkorna på ön. Och trots att Brahekyrkan ser ganska oansenlig ut utifrån är den väldigt sevärd på insidan.- Jag tror inte att det finns en kyrka till i Sverige som kan visa upp den samling skatter på så liten yta. Vart man än vilar blicken på därinne är det ju sevärt, säger Leif Wetterö som har varit med och skrivit texter i den nya boken. Leif menar att kyrkan som lät uppföras av Braheätten som nationaltempel till Sveriges ära i början av 1600-talet aldrig lämnar någon oberörd. Där finns en anhopning av konstverk, fornminnen och kuriosa visar att greven ville skapa ett nationellt museum och en "andlig skattkammare" efter utländskt mönster. I kyrkan kan man bland annat se alla apostlar uthuggna i ek, det finns en stor altartavla och mycket målningar i hela kyrkan samt Per Brahes privata bibel från 1647.

Förälskade sig i Brahekyrkan
Därför var det kanske inte så konstigt att Alyssa Joy Nelsson som tagit alla foton i boken förälskade sig i kyrkan. Familjen Nelsson som kommer från USA har sina förfäder på Visingsö och upptäckte att de var släkt med Leif efter släktforskning. När sedan Alyssa ville dokumentera kyrkan i en bok fick Leif skriva texterna.
- Så jag skrev texten och Alyssa och hennes pappa fotodokumenterade kyrkan på ett sätt som nog inte någon har gjort tidigare. Bilmaterialet i boken är helt otroligt, säger Leif som är glad att boken är färdig efter två års arbete.
- Jag är mycket belåten. Klart att jag är lite stolt också. Att mina amerikanska släktingar har blivit så begeistrade av ön känner stor jag stolthet och glädje över, berättar Leif.

Unika bilder
Även Annica Sunnerfors som har varit projektledare för boken är nöjd med resultatet.
- Det är jättekul, någon slags bok visste vi att det skulle bli men att det skulle bli så bra som den har blivit är fantastiskt, säger hon. Det var Annika som hjälpte familjen att leta fram sina svenska rötter eftersom hon har känt familjen Nelsson sedan 1970-talet och blev därför av en slump inblandad i boken.
I boken visas bilder av Brahekyrkan både invändigt och utvändigt och man får även se detaljer och inventarier fotograferade som man vanligtvis inte får röra. Dessutom får man lite historia berättad i texterna.
- Texten är som bakgrundsmusik till bilderna som beskriver kyrkans tillkomst, Braheätten och Brahes betydelse för den svenska stormaktstiden, berättar Leif Wetterö som har en stor kunskap om Visingsö och Brahekyrkan.
- Den väcker nyfikenhet att vilja veta mer så skulle jag vilja beskriva den. Den är bara en fingertoppsskrapning på ytan, berättar han och säger att namnet på boken inte var så svårt att komma på.
- Alltid tyckt att den varit en stor skattkammare, säger Leif.
Leif tror att boken kommer bli en presentbok mellan och från öbor samt att den även kommer att säljas till turister som ett minne från besöket på ön. Boken är färdig lagom till att mögelsaneringen som pågått i tio år är helt klar så att kyrkan till sommaren kan visa sig från sin bästa sida.

Källa: www.Jnytt.se