Brahekyrkan

Visingsö församlingskyrka. Kyrkan uppfördes av grevarna Brahe på medeltida grund på 1600-tlet som slottskyrka till Visingsborga slott.

Ströja kyrka uppfördes på 1100-talet och var då kungarnas kyrka. I början av 1600-talet uppförde greve Magnus Brahe Brahekyrkan på den medeltida Ströja Kyrkas grund. Det enda Magnus Brahen behöll från den äldre kyrkan var tornet samt den vackert ornamenterade dörren till sakrestian – den satt troligen ursprungligen i Ströja Kyrkas huvudingång. Magnus Brahe han dock inte uppleva kyrkan förfärdigande, det var hans brorson Per Brahe d.y som ärvde bygget och invigde den nya kyrkan 1636.

Kyrkan är en rymlig hallkyrka i renässnassti, byggd av lerskiffer, sand och kalskten och med taket täckt av koppar skänkt av Per Brahe d.y:s syster Christina Brahe.

En anhoppning av konstverk, fornminnen och kuriosa visar att greven ville skapa ett nationellt museum och en ”andlig skattkammare” efter utländskt mönster.

Här finns också en vacker silverskatt med bland annat det som sägs vara Ebba Brahes brudkrona . Ebba Brahe var Magnus Brahes enda barn. I gravkoret finns sex medlemmar av Braheätten, dock ingen av grevarna – Per Brahe d y:s grav finns i Östra Ryds kyrka i Uppland.

Klockstapeln uppfördes på 1670-talet (färdigställdes 1684) sedan det visat sig att tornet ej förmådde att uppbära de av greven beställda kyrkklockorna.