top of page

UPPLEV VISINGSÖ

Wisingsö Hotell & Konferens är en lugn oas mitt i Vättern. Lämna vardagen på fastlandet och kliv på färjan. Ljudet av vågskvalp och stillheten tar vid. En kort stund senare kliver du i land på vår magiska Ö. Låt personalen på Wisingsö Hotell & Konferens ta hand om dig och njut av din vistelse.

Wisingsö Hotell & Konferens

Varmt välkomna till vår trädgård med anor från 1600-talet. Under sommaren serverar vi hembakat fika, lättare rätter & lunch. Vi har fullständiga rättigheter.
Se vår hemsida för aktuella öppettider & evenemang.
Trädgård, kafé, butik & bröllop/festlokal på Visingsö.

Wisingsborgs Trädgård

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening är en ideell förening. Syftet är att verka för historiska värden angående Wisingsborgs Grevskap och Grevarna Brahes påverkan och betydelse för folket och samhället i Sverige, Finland samt övriga Europa.

Wisingsborgs Grevskaps Intresseförening

Provodling av blomsterlökar, ängsblommor och dahlior. Under våren blommar här över 40 000 lökar utspridda på 1 500 kvadratmeter.

Visingsöäpplen Janne Petersson

Åk en guidad rundtur med Visingsö-tåget! Turen går runt Visingsös södra udde och inkluderar en liten paus nere i Näs.

Visingsötåget

Visingsörådet är ett partipolitiskt och ideellt obundet samarbetsorgan som har till uppgift att tillvarata den bofasta öbefolkningens intressen.
Visingsörådet består av stämman med en styrelse. För rådets löpande arbete ansvarar presidiet som består av ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör.

Visingsörådet

Visingsögrisen säljer korv, styckdetaljer mm av kött från våra grisar uppväxta här på Visingsö. 95 % av grisarnas foder sår och skördar ägarna själva här på ön. Visingsögrisen ägs av ett familjeföretag som tillsammans driver gården. Visingsögrisen har ingen gårdsbutik. Antingen beställer man via hemsidan eller kontaktar per Mail.

Visingsögrisen

För 600 miljoner år sedan inleddes den geologiska utveckling som bildat det lager av bergarter, huvudsakligen lerskiffer och sandsten, som Visingsöformationen består av.
Formationen ser man bäst från sjön på öns östra sida, nära Näs i söder.

Visingsöformationen

Hyr Villavagn på Visingsö Ställplats! Det är ett bekvämt boende för er som vill ha lite extra komfort. Vagnarna ligger lummigt inbäddade i ekskogen och från den lilla altanen har du utsikt över hela hamnen, Vättern och Gränna.

Visingsö Villavagnar

Visingsö Vandrarhem ligger mitt på Visingsö, 3 km från hamnen norrut vid Wisingsö Hotell & Konferens
​Vandrarhemmet har 48 rum i 12 olika byggnader. Toalett i varje byggnad & gemensamma duschar & två fullutrustade kök i två servicebyggnader.

Visingsö Vandrarhem

Beläget i hamnen på Visingsö ligger Visingsö Ställplats. Här har ni möjlighet att bo i ekskogen med utsikt över hamnen och Vättern. Här kan ni följa färjorna när de anländer och avgår, ett stenkast bort har ni den vackra, lummiga Ekskogen.

Visingsö Ställplats

Du hittar Visingsö sortergård på vägen mot Näs. Här kan du lämna grovavfall och elprodukter för återvinning eller farligt avfall som ska tas om hand på ett säkert sätt.

Visingsö Sortergård

Visingsö Pensionat ligger mitt i vackra ekskogen, ca 800 meter ifrån Visingsö hamn.​
Pensionatet har 4 rum med toalett & dusch. Alla rum har även en sittgrupp & tv.
Perfekt boende för den stora familjen eller den lilla konferensen.

Visingsö Pensionat

Visingsö Industriförädling är en finmekanisk verkstad där du bestämmer vad jag ska tillverka. Verktyg och Prototyper ,men även små tillverkningsserier är av intresse. Min ide är att förädla en råvara till färdig produkt så mycket som möjligt. Därför är det breda utbudet av maskiner nödvändigt.

Visingsö Industriförädling

Visingsö Hembygdsgård mitt på ön, intill Kumlaby kyrka En prästgård från 1600-talet som inrymmer en del av Hembygdsföreningens samlingar, bl a ett Tingley-rum och ett litet klassrum med över 100 skolplanscher. Kungsladan: Kontakta via mail för Visning.

Visingsö Hembygdsgård

Golfbanan är som hämtad direkt från det Skotska havsbandet där golfhålen ligger synliga från havet. Många av våra green-fee gäster hävdar att detta är den mest genuina golfbana med Linkskaraktär, som de spelat på i Sverige. Golfbanan är en niohålsbana med 18 utslagsplatser.

Visingsö Golfklubb


Visingsö Förskola
Välkommen till Visingsö förskola, placerad i Kumlaby mitt på ön. Här har vi naturen inpå knutarna.
På Visingsö förskola har har vi en stor, fantastisk gård med växter och träd där det finns tillgång till både skugga och sol. Vi har också nära till skog, sjö och strand samt historiska platser.
Visingsö förskola ingår i Gränna förskoleområde tillsammans med Polkagrisens, Luftballongens, Örserums och Ölmstads förskolor.

Visingsö Förskola

Här flygs både högt och lågt. Jönköpings flygklubb ordnar varje år flygtävlingar och träffar här. Modellflygklubben håller också till här med sina flygövningar. Liksom Visingsö Golfklubb!
Det finns förmodlingen ingen vackrare plats att landa sitt privatplan på än på Visingsö! Öns nordligaste ände är ett härligt utflyktsmål för privatflygare.

Visingsö Flygfält

Att uppleva vackra Visingsö från cykelsadel är en populär aktivitet året om! Visingsö Cykeluthyrning ligger bekvämt i Visingsö hamn, mitt emot färjeläget.

Visingsö Cykeluthyrning

Byggnaden som en gång var öns ålderdomshem är numera en samlingslokal för 120 personer som går att hyra för allmänheten. Öa-bion visar film på onsdagskvällarna samt matiné vissa söndagar.

Visingsö Bygdegård

Biblioteket är öppet dagligen för alla! Besökare och boende på Visingsö är välkomna att låna och läsa böcker, dagstidningar och magasin, ljudböcker mm. Det finns en mysig läshörna för barn och en hel del brädspel som kan nyttjas i lokalen.
Biblioteket som även är skolbibliotek för Visingsö folkhögskola finns mitt på ön.

Visingsö Bibliotek

Visingsö AIS erbjuder träningspass och aktiviteter för alla oavsett ålder, nivå och målsättning. Du ska känna dig lika välkommen att bli medlem hos oss oavsett om du är öbo, fritidsboende, besöker oss ibland eller bara vill stödja oss.

Visingsö AIS

Visingsborg är vackert beläget nära Vätterns klara vatten. Platsen de valde för slottet är idag omgiven av mjuka gräsvallar och ekskog. Det var en mäktig byggnad och även om det vi ser idag är en liten del så vittnar den om en tid när Visingsö var centrum i Sveriges då största grevskap.

Visingsborgs Slottsruin

Tunnerstad Brygga

Keramik, stengods, raku konsthantverk

Tempelgården

Tempelgården har gammaldags stugor att hyra, cafè , keramik och konst

Tempelgården

Cafeé, stugor konst keramik

Tempelgården

Talay Thai erbjuder genuin thailändsk mat, där du får uppleva de thailändska smakerna i en svensk mysig miljö.

Talay Thai

Svensgårdens Kafé ligger vackert på västra sidan av Visingsö. Här serveras kaffe, glass, ostkaka, hembakat och lättare luncher.

Svensgårdens Kafé

Här har det skapats nytt liv i den gamla verkstaden. Idag är det en spännande butik med inredning, växter, kryddor, färg, garn, kläder och en hel del annat smått och gott!

Sten Visingsö

Hästar uthyres och säljes.
Turridning rid och körlektioner samt boende på hästgård

Stall Roempke

Helgat åt humorns helgon S:t Laurentius, lockar denna kapellruin fram skrattet hos besökaren.
Hör du däremot en klocka klämta i underjorden, bör du se allvarligare på saken. Enligt legenden är det då den forna kyrkklockan, nu sedan länge nersjunken i jorden, som varnar för oroligare tider.

St Laurentti Kapell

Sjöräddningsstationen på Visingsö har funnits sen 1980 och med tjugotalet frivilliga opererar vi i Vättern, med fokus på södra delen av sjön från Jönköping till Hjo och Hästholmen.
De allra flesta uppdragen vi utför på stationen är sjöambulanser mellan Visingsö och Gränna, men vi utför också SAR och medlemsuppdrag, mestadels i södra delen av Vättern.

Sjöräddningen

Vi är ett litet familjeföretag och vår tillverkning sker småskaligt och produkterna tappas och etiketteras för hand i fabriken på Visingsö.
Vi letar hela tiden nya återförsäljare över hela landet.
Vår önskan är att hitta butiker med lite känsla i som vill sälja en produkt från Visingsö.

Senapsfabrikörn i Småland AB

Längst bort på öns norra udde ligger Sandudden. Alldeles invid flygfältet och golfbanan. En lång härlig sandstrand som är mäkta populär sommartid.
Invid stranden finns det möbler för picknick och också torrdass. Här njuter du i fulla drag av stranden, solen och Vätterns klara vatten.

Sandudden

I butiken finns ett noga utvalt utbud av plagg – det finns något som passar de flesta former.

Räkna med en bra passform eftersom plaggen är designade för kurviga kvinnor. Du kan känna dig unik och individuell i kläder från STORTMODE.

Märken: ADIA, Aprico, by Bella, Carmakoma, Chalou, Colletta Plus, eLTON, emmy, Fiore, Ivy Bella, maT Fashion, no secret, Pont Neuf, Sempre Piu, top secret, yest, yesta, ZAY och Zizzi.

I butiken finns också Visingsöglas - egendesignat glas fusat på gården.

instagram.com/visingsoglas/

Kontakt: info@stortmode.se

Tfn 0702 857049

Öppettider 2023: helger kl 10.00 – 17.00 sommartid dagligen kl 10.00 – 17.00

Välkommen in!

STORTMODE.se

På öns västra sida ligger Rökinge och Rökinge Brygga. En mysig badplats med möjlighet till både sol och bad. Fin sandstrand och möjlighet att grilla.
Respektera de boende invid stranden och ta behandla vår fina natur med respekt.

Rökinge Brygga

Den lilla butiken Rökinge 88 med handgjorda silversmycken samt annat smått & gott.
Tel. 070-3072761
instagram peabengtsson

Rökinge 88

Under åren 1715-1718 förvarades ca tvåtusen krigsfångar på Visingsö. Flertalet av dem var ryssar, tagna under den karolinska arméns inledningsvis så framgångsrika fälttåg i öster. Här vilar ett hundratal av de olyckliga själar, som aldrig fick se moder Ryssland igen.

Rysskyrkogården

Hos oss kan Ni äta god och vällagad mat med en härlig utsikt över Vättern och Gränna! Som en KRAV-cerifierad (ekologisk) restaurang lägger vi stor vikt vid råvarornas ursprung och serverar bland annat KRAV-märkt potatis och rökt fisk från Bengtsgården på Visingsö.

Restaurang Solbacken

Restaurang Framnäs ligger i anslutning till Wisingö Hotell & Konferens och inryms i hotellets vackraste byggnad, uppförd 1892 och som har kvar sitt stilfulla yttre. Dagens lunch & A lá carte. Barkvällar med trubadur, quiz & andra roliga event händer med jämna mellanrum.

Restaurang Framnäs

Ta en tur med öns populära hästskjutsar, remmalagen och upplev Visingsö från häst och vagn.

Remmalagen

Gårdsbutik, galleri och café. Persgården ska vara en oas för hälsa och välmående dit alla är välkomna oavsett om det är för en kopp kaffe i cafét eller en heldag i hälsans tecken.
Stora och små grupper mottages, men även den enskilde som kanske bara ser Persgården som ett mysigt stopp på sin cykeltur.

Persgårdens Ekologiska

Parola Malm är en plats med gamla anor. Allt sedan medeltiden var det böndernas skyldighet att befodra överfart av högre ämbetsmän etc. Detta utfördes med den så kallade "Kronorodden", som utgick härifrån. År 1783 blev Parola Malm landningsstället för den första reguljära båtförbindelsen som upprättades mellan ön och fastlandet.

Parola Malm

Ruinen efter Visingsö borg i Näs ligger allra längst ut på Visingsös södra udde, cirka 6 kilometer från färjeläget. Ruinen uppenbarar sig inte omedelbart utan man får ta sig närmare den södra udden för att skönja konturerna av denna fantastiska ruin. Det går bra att ta sig in i ruinen. Från sjösidan har man en fantastisk utsikt över Vättern och man kan ana Jönköping.

Näs Borg

Längst ner på öns södra udde ligger Näs. En populär rastplats för många och med en brygga och en liten sandstrand också perfekt för ett dopp i Vätterns klara vatten.

Näs

Våren 2004 lyftes den gamla stationsbyggnaden från 1962 till sin slutliga plats på Öbergs Kafés parkering.
Byggnaden som tjänstgjorde som stationsbyggnad vid Östra Station i Norrköping från 1962 tills den lades ner 1974 fraktades från sin gamla hemmadress till Visingsö på hösten 2003 och under vintern och våren har Macken renoverats till ursprungsskick.

Nostalgimuseét

Spår av ett försök att odla silkesmaskar på ön på 1830-talet. Några större mängder silke producerades inte och verksamheten lades ner 1864.
Under 1700-talet började mullbärsträd planteras i större omfattning i Sverige, bl a anlade kronprinsessan Lovisa Ulrica en plantering vid Drottningholm.

Mullbärsträden

bottom of page