top of page

Näs Borg

Ruinen efter Visingsö borg i Näs ligger allra längst ut på Visingsös södra udde, cirka 6 kilometer från färjeläget. För att nå ruinen kan man gå, cykla eller åka bil. Ruinen uppenbarar sig inte omedelbart utan man får ta sig närmare den södra udden för att skönja konturerna av denna fantastiska ruin. Det går bra att ta sig in i ruinen. Från sjösidan har man en fantastisk utsikt över Vättern och man kan ana Jönköping. Där ser vi hur strategisk platsen är för en borg likt denna. Ruinen går att besöka i ur och skur, dag som natt.

Här har vi en unik plats med lämningar från hundratals år tillbaka. Tanken är svindlande att det på Visingsös södra udde låg ett medeltida maktcentrum. När det begav sig var borgen strategiskt placerad i det dåvarande riket. Vi kan inte prata om Sverige ännu för det fanns inte.

Till borgen reste kungen och hans följe. Där anordnandes jakt och festligheter. Men där hölls också viktiga möten. Föreställ dig när kungens följe kunde ses komma över Vättern och man har i dagar förberett hans ankomst. Tjänarna har förberett en festmåltid och kungens sovgemak är vädrat och uppvärmt med en sprakande brasa. Det viskas och pratas lite nervöst och oroligt om vad som skulle kunna tänkas hända den här gången. Kanske har de hört på omvägar att kungen är sjuk.

Borgen omnämns ofta som nuvarande Sveriges äldsta kungaborg och uppfördes av kung Sverker den äldre på 1150-talet. Dessa uppgifter grundar man på gamla sagor och sägner där borgen omnämns. Den isländske sagoberättaren Snorre Sturlasson berättar i den isländska sagan Rimbegla att borgen var den starkaste i hela riket och att det var kungens skattkammare. Arkeologiska fynd har tyvärr inte kunnat datera borgen. Lekmän har tittat på byggnader byggda på 1100-talet och kunnat se en likhet med Näs borgruins konstruktion. Troligen så uppfördes borgen under den senare hälften av 1100-talet av just kung Sverker den äldre eller hans son Karl Sverkersson
.
Fyra kungar har dött på Visingsö: Karl Sverkersson blev mördad av Knut Eriksson 1167. Erik Knutsson dog av hetsig feber på borgen 1216. Johan Sverkersson dog av sotdöden 1222 och Magnus ”Ladulås” Birgersson dog av sjukdom 1290.

Näs borgruin förstördes antagligen år 1318 då den intogs av smålänningar i ett uppror mot kung Birger. Arkeologiska fynd visar att borgen har brunnit. Platsen tar oss tillbaka till en tid som ligger oerhört långt borta. Men det är det här som gör den så spännande. Tänk om de väggar som finns kvar idag kunde tala och berätta om allt de hört och sett. Låt fantasin flöda vid ditt nästa besök och föreställ dig allt det rafflande som hänt innanför ruinens väggar. Ett besök vid Näs borgruin är ett måste.

placeholder.png

smartphone.png

smartphone.png

internet.png

facebook.png

instagram.png

bottom of page